День Державного Прапора

/Files/images/unnamed (1).jpg

23 серпня в Україні відзначається День Державного Прапора.Державний прапор є символом сувернітету України.В українців прапор дуже шанували: обов’язково захищали під час бою, наче живу людину; честь нести прапор доручалася тільки найдостойнішим воякам тощо.

Державний прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традиційдержавотворення, історії та сьогодення.Під ним українці йшли до проголошення самостійної України, до перемоги. Це прапор миролюбства.

Державний прапор нашої Батьківщини має синьо-жовту барву. Ці кольори не випадкові. Тисячоліттями наші предки вважали їх священними. Синій колір – це колір води, без якої не було б життя, не дозрів би хліб, це колір ясного, чистого неба. Жовтий колір – це колір вогню, жовтогарячого сонця, без лагідних променів якого немає життя на землі; це колір пшеничної ниви, хліба, зерна. Це символ достатку українського народу.

Гідність прапора захищається як у самій країні, так і за її межами. Зневага до прапора розглядається як посягнення на честь нації та держави.

На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги до державних символів України встановлено «День Державного Прапора», який з 2004 року відзначається щорічно 23 серпня.

Цікаві факти

Національним прапором синьо-жовтого кольору користувалися ще в 1848 році жителі Галичини.

На початку 1992 року китайська художниця Мао Мао на одному мистецькому заході попросила тодішнього Президента України Леоніда Кравчука зробити все від нього залежне, щоб у тільки виниклій самостійній Україні передусім змінили розміщення кольорів на головному державному символі — синьо-жовтому прапорі.Мовляв, якщо він і далі залишатиметься таким же, то під цим поєднанням кольорів країну чекає неминуча деградація, зрада, занепад і, нарешті, крах.

Українська революція 1917-го року в Києві, українізація підрозділів царської армії на фронтах Першої світової війни і на Чорноморському флоті відбувалися під жовто-блакитними, а не синьо-жовтими прапорами.Під жовто-синім прапором йшли у бій українські юнаки під Крутами.

Перший президент України Михайло Грушевський затвердив жовто-синій прапор. У сучасній Конституції України національний прапор навпаки ─ синьо-жовтий.

А найперші згадки про прапор України були ще при заснуванні Львова. Але тоді він був трохиіншим. На прапорах Львова був зображений жовтий лев на блакитному тлі. Багато вчених та істориків вважають, що саме це послужило створенню сучасного прапора України.

Український прапор – це символ пшениці в степах під блакитною аркою неба, який уособлює споконвічне прагнення народу до миру, праці, краси та багатства рідної землі.

Кiлькiсть переглядiв: 234